Tovább
 
  Webshop

Vízteres kandallókályha


Vizteres fatüzelésű kályha


A vízteres fatüzelésű kályha,kandalló az egyik legolcsóbb fűtési mód,alacsony beépitési költséggel.
A vizteres kályha,  kandalló működése nagyon egyszerű, és praktikus. Annyiaban tér el a hagyományos kandallótól, hogy a tüzteret hasonlóan a kazánokhoz,viztáskák veszi körül. A fűtési rendszerben  keringő víz felmelegedve, és megfelelő kiegészítőkkel,szabályzókkal  szerelve a radiátorokon keresztül  fűti az épületet. A hagyományos kazánokkal szemben az előnye az esztétikus megjelenés, nappaliban,lakótérben is elhelyezhető. A vízteres fatüzelésű kályhák, kandallók árai nem túl magasak, nem igényelnek különleges kéményt. A vzteres kályha, kandalló gyorsan felfűti a lakását, esetleges gázhiány esetén egy fűtési kiváltó megoldás
Vizteres fatüzelésű kandalló betét

Tüzelő anyag

A tüzelőanyag elsősorban fa vagy faanyagból készült tüzelőanyag mint a fabrikett. Fontos, hogy a fa száraz legyen. Száraznak mondható az a fa, amelynek nedvességtartalma 20% alatt van. Ez elérhető, ha a fát legalább 2 évig száraz, szellős helyen tároljuk. Miért nem használható nedves fa?

  1. A nedvesség csökkenti a hőt égés közben. A hő legnagyobb mennyisége a nedvesség elpárologtatásához szükséges, és csak a maradék hőmennyiség melegíti fel a levegőt. Például: 20 kg nedves fa 10 kg száraz faanyagból és 10 liter vízből áll.
  2. A vízgőz csökkenti az égési hőmérsékletet és hozzájárul a korom képződéséhez, ami fekete bevonatot képez a tűztérben, az üvegkerámián, a csövekben és a kéményben.
  3. Növeli a légszennyezettséget, mert el nem égett égéstermékek kerülnek ki a kéményből.

A fának köszönhetően, a vízteres kályhák, kandallók jelentős fűtési költség megtakarítást tesznek lehetővé, a környezetet kímélve. Sőt, a fa, azontúl, hogy az egyik leggazdaságosabb fűtőanyag, helyben is könnyen elérhető.

Felépités

Minden modellünk égéstere kazán lemeből készül. A készülék külső teste 2mm-es, a vízköpeny borítás 5-4-3 mm acéllemezből a követelményeknek megfelelően. A vizteres fatüzelésű kályháink vasöntvény ráccsal/rostéllyal, tűzrakó ajtóval, hamu tepsivel, tégla előlappal, és légszabályozó szeleppel felszereltek, ami a huzatot biztosítja a kéményben. A tűzterek thermo üveggel és kerámia táblával, a sütő keményüveg táblával készülnek. A kályhákat stabil, vízszintes tűzálló helyre kell helyezni. A padló védelmében használhatunk tűzálló alapot/talpazatot, ami elől legalább 50 cm-rel, oldalsó irányban legalább 30 cm-rel legyen nagyobb a kályhánál. A kályha, kandalló közelében legalább 80 cm-es körben nem lehet semmilyen éghető vagy hőre érzékeny tárgy!

Kémény

A vízteres kandallók égéstermék elvezető rendszerhez való csatlakoztatását (kéménybe való bekötését) csak erre kiképzett szakemberrel végeztesse!! A csatlakozó elemeket (kéménycső és rozetta) szorosan és tartósan kell rögzíteni, nem kerülhet a kémény folyosó részébe. A kémény csőnek ugyanolyan vagy nagyobb méretűnek kell lenni mint amekkora a kandallóhoz csatlakozó füstcsőnek.A vizteres kályhát külön kéményre kell kötni.Az égéshez biztosítani kell a megfelelő levegőmennyiséget, ennek hiányában (gravitációs vagy egyéb okokból kifolyólag) tökéletlen égés jön létre, és a füsgáz visszaáramlhat a lakásba. Minden leadott kilowatt után legalább 4 m3/h friss beáramló levegő szükséges! Ha szükséges a levegőáramlást az épületen kívülről kell biztosítani.


 

             Tovább
 
        Webshop

II

KOLIBRI STUDIO design és programozás